Adagio RCR karaf
Alkemist RCR karaf
Angels Share Pot Still karaf 750 ml
Brillante karaf RCR
Combo whiskykaraf en 2 glazen – 340 ml
Fusion RCR whiskey karaf
Glencairn karaf Iona
Een whisky karaf wordt eigenlijk al sinds het begin van het ontstaan van whisky gebruikt. Vroeger gingen ze naar de whisky distillery in Schotland toe om hun karaf te vullen met de drank van de goden. Dit gebeurde al in de 17e Eeuw. Een paar eeuwen later kwamen er gewoon flessen op de markt en raakten een karaf in de vergetelheid. Maar in de 21ste Eeuw kunnen we weer genieten van een goede whisky uit een karaf. Toch zijn er nog wel steeds misverstanden over een karaf vullen met whisky. Want is het een eye-catcher voor op het dressoir of heeft het ook echt nog nut? Wij geven je hier wat meer uitleg erover en tips voor de aanschaf.
Bederft de whisky sneller in een karaf?
Een vraag waar veel liefhebbers bang voor zijn is dat hun favoriete drankje sneller bederft. Dit is niet zo heel gek want je hebt misschien een exclusieve fles van € 50 of € 100 gekocht. Je wil die dan niet overgieten omdat het zo mooi op het dressoir staat. Gelukkig kunnen we je wel een beetje gerust stellen. Whisky wordt aangetast door zuurstof. Helaas gebeurt dit niet alleen in een karaf, maar ook in de fles. Op het moment dat je de dop eraf haalt en een glas inschenkt komt er via de ingang zuurstof in de fles terecht. Zelfs een vacuümdop gaat je hierbij niet redden. De enige manier om dit tegen te gaan is door de fles te laten staan, maar dit is natuurlijk ook zonde.
Een whisky karaf kan juist een oplossing bieden voor kleine beetjes whisky
Er zijn zelfs situaties waarin een whisky karaf juist een oplossing kan bieden. Zuurstof komt zoals we hierboven beschreven ongeacht wat je ook doet altijd in de fles terecht. Je kan helaas vrij weinig doen om dit echt te voorkomen. Behalve de fles dus niet openmaken, maar dit is ook zonde. Zodra je een glas inschenkt mengt het zuurstof zich met de whisky. Gelukkig heeft whisky een hoog alcoholpercentage en zal het lang duren voordat de alcohol echt bederft. Maar een whisky karaf kan een oplossing bieden. Bijvoorbeeld om het percentage zuurstof te verlagen in de fles. Dit kan door simpelweg een kleiner karaf te kopen en je whisky hierin over te schenken. Je zal merken dat je whisky nu veel langer goed blijft dan in de fles zelf. Een simpele oplossing en je hebt een leuke eyecatcher voor in huis.
Maakt de dop echt nog een verschil?
Je merkt het ook in de winkel. Als je een fles komt zit er soms een dop op die helemaal vacuüm sluit. Maar je hebt ook gewone schroefdoppen erop zitten. Je zou denken dat zo’n dop die vacuüm sluit dus met een rubberen ring veel beter is voor je whisky. Dit heeft dan ook de voorkeur bij veel liefhebbers. Toch maakt de dop in de praktijk niet zo’n groot verschil als je zou denken. Je voorkomt wel dat er zuurstof langzaam langs sijpelt. Maar je gaat de fles toch een keer openmaken en een glas inschenken. Zuurstof dringt dan direct in de fles en sluit je netjes af met de vacuüm dop. Het is vooral belangrijk dat de dop gewoon goed aansluit en er weinig zuurstof langsheen gaat. Een goed geslepen glazen dop die netjes aansluit op een whisky karaf kan hierdoor hetzelfde effect bieden.
Materiaal waarvan de whisky karaf gemaakt is
Uiteraard is er ook nog een verschil in materiaalsoorten. We zien vaak kristalglas, loodvrij kristalglas of gewoon glas. Je vraagt je natuurlijk af of er echt verschil inzit of dat het puur voor de uitstraling is? Uiteraard is er een verschil in uitstraling en gewicht bij kristalglas. Bij kristalglas zit minimaal 10% lood in het glas verwerkt. Vaak ligt dit percentage zelfs op 24%. Je voelt meteen dat het karaf een stuk zwaarder aanvoelt en schittert als een kristal. Maar er is één groot nadeel en dat is het lood dat erin verwerkt is. Na een paar uur je whisky erin te laten zitten mengt dit met de drank. Je kan hierdoor een loodvergiftiging oplopen. Dit is de reden dat wij vanwege gezondheidsredenen alleen loodvrij of gewoon glas verkopen in de shop. Vooral omdat je de whisky vaak maanden erin laat zitten is dit natuurlijk niet gezond.
Loodvrij kristalglas komt absoluut in de buurt van echt kristal
Steeds meer fabrieken besluiten om vanwege gezondheidsredenen alleen ngo een whisky karaf van loodvrij kristalglas te maken. Dit is logisch want ze willen natuurlijk geen claim aan hun broek krijgen. Om een waardig alternatief te bieden zijn de fabrieken echt bezig geweest om hun producten te evolueren. Er is veel geld gestopt in research en uiteindelijk kwamen ze met alternatieven die zelfs beter zijn dan echt loodkristal. Het glas is veel transparanter wat weer helpt bij de smaakontwikkeling en het glas is vaatwasmachine bestendig. Dit is ook absoluut handig voor een whisky karaf. Nog een voordeel is dat het glas minder snel beschadigt met krasjes. Helaas is loodkristal ontzettend krasgevoelig en het is dan fijn als er een alternatief is dat minder snel krast.
Whisky karaf volledig met de hand gemaakt
Naast vernieuwde technieken is handwerk weer helemaal terug. Onze leverancier in Polen heeft nog steeds een fabriek staan waar ze alles volledig met de hand maken. Elk karaf wordt mond geblazen en volledig met de hand vervaardigd. Toch zie je het verschil met het blote oog niet, maar je hebt altijd een kunstwerk in huis staan. Elk whisky karaf is namelijk uniek omdat het handgemaakt is en daar mag je best extra van genieten. De karaffen zijn gemaakt door Krosno en een paar mooie voorbeelden zijn de: Fiord, Caro en Teroso. Al een paar jaar één van de bestsellers uit onze collectie.
Bestel je eigen whisky karaf online in de shop
Wil je zelf ook zo’n mooie eye-catcher bestellen? Of ben je juist op zoek naar een whisky karaf om het zuurstofgehalte in je fles te verminderen? Het is echt allemaal mogelijk want in onze shop hebben we een breed online assortiment. Stuk voor stuk hebben ze allemaal een andere inhoudsmaat om van te genieten. Je kan zo kiezen voor een klein karaf of juist een hele grote om extra van te genieten.